Начало За Забава Второто издание на Празника на яйцето събра 4,000 души в Павликени

Второто издание на Празника на яйцето събра 4,000 души в Павликени

1515

Над 4,000 павликенчани и гости на Павликени участват във второто издание на Празника на яйцето. Днес на площад „Свобода“ се провежда местния фестивал, който се утвърди като знаково събитие в културния календар на античния и вечен град. Организатори на събитието са Община Павликени и фирма „Хайпро България“ ООД. Слънчевото време на 1 май помогна на добрата организация и напълни градския площад „Свобода”, където имаше специална сцена, щандове и много атракции.

От рано сутринта на площада в Павликени закипя трескава подготовка за събитието. В специална шатра местната готвачка Елена Божанова забърка стотици омлети за гостите на събитието.

Над 3,600 яйца, дарение от спонсора на събитието, отидоха за приготвянето на ястия, за спортните надпревари, за награди и т.н. по време на празника. Под мотото „Едно яйце – много възможности“ се проведе фестивалът, който няма аналог в България.

Началото беше дадено сутринта от домакина – кмета инж. Емануил Манолов, който приветства множеството на площада. „Откриваме второто издание на Празника на яйцето, който е нашият принос да поставим Павликени сред градовете, които почитат своето местно производство и поминък.“, каза градоначалникът. Той обясни и връзката между днешния Международен ден на труда и Празника на яйцето. „Това е празник, който уважаваме, защото трудът осмисля нашия живот. Трудът ни носи достойнство, трудът дава хляба за трапезата ни. Затова няма нищо по-естествено от това да намерим паралел между началото, което поставя яйцето като символ на новия живот, и неговият смисъл – труда“, каза инж.Манолов и пожела на всички трудови хора да получат удовлетворение от постиженията си, да работят в спокойствие и със съзидание.

Той благодари на всички спонсори, организатори на програмата и гости, дошли на празника в града. За да бъде мероприятието на ниво, своите сили и творчески идеи впрегнаха служителите на читалището, училищата, детските градини, на Общинския пазар, на предприятието „Благоустрояване и комунални дейности“, общински служители, творчески колективи, местни дейци на изкуството и др.

Сред официалните гости бяха посланикът на Беларус, културният аташе на Русия, народният представител Мариана Бояджиева, кметове от цялата страна, представители на културни институти и неправителствени организации от областта.

Автентичен селски кът бяха оформили самодейците от читалището в Караисен, които посрещнаха гостите с топла питка, шарена сол и китка здравец. Песни, танци и демонстрации на замесване на надиплена баница и козунаци показаха караисенци. Те разказаха за традиционните гозби, които правят за Великден и Гергьовден. По глътка караисенско вино и мъжка ракия отпиха гостите, преди да чуят и музикалния поздрав на читалищното семейство на с.Караисен и от формация „Българка“.

Спортни игри, кулинарни състезания, изложения, изкуство с яйца и концерти съпътстваха празничната програма през целия ден.

Четирима градоначалници се включиха в специална състезателна игра на сцената. Кметовете на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, на Елена – Делян Млъзев, зам.-кметът на Стражица Стефан Иванов и домакинът премериха сили в най-бързо белене на сварени яйца. Първото място тук спечели представителят на община Стражица.

Във втората надпревара влязоха в битка председателите на Общински съвети, които трябваше да нарежат яйца и да подредят парченцата по най-красив начин. Като най-голям естет тук беше отличен Кирил Колев от Общинския съвет в Златарица.

Третата игра беше между секретарите на общини. Победител стана Таня Лазарова, отново от община Златарица, която се справи най-бързо с отделянето на белтъци от жълтъци. Тримата победители в общинските игри получиха като награди позлатени бижута във форма на яйца, направени от местния бижутер Константин Костов. Домакинът им подари и по една тениска с логото на празника.

Кулинарния конкурс на изделия, приготвени от яйца отново впечатли всички участници в Празника на яйцето. Всички оценки в конкурса даваше жури с председател Иван Звездев.

Най-добро предястие с яйце според журито е създал Севги Хюсеинова. Първо място в категорията „Основно ястие“ си поделиха кметството и детската градина в с. Върбовка, които се явиха с общо ястие. Най-добрият десерт показаха учениците от Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски”. Техният щанд впечатли всички с уникалната украса и аранжировка на своите ястия, както и с атрактивното представяне на донесените вкусноти.

Ястията бяха подредени на маси вляво от сцената и всеки можеше да ги разгледа.

Уникалното изложение на яйца от различни видове птици направиха от Зоокъта в Павликени. Най-голямото, с тегло половин килограм, беше от африкански щраус, какъвто в момента няма в Зоокъта, но яйцето е било предоставено за изложбата от местен фермер, отглеждащ щрауси. Интерес предизвикаха естествено сини и шарени яйца от токачки, пъдпъдъци, пауни и различни по вид декоративни кокошки. Бяха изложени и яйца от златни и пръстенчати фазани. Най-здрави са яйцата на токачката, нищо че са дребнички, обясниха от Зоокъта.

Спортни игри забавляваха гостите по време на празника. Най-много мераклии имаше за състезанието хвърляне на сурови яйца в цел. Не липсваха ентусиасти и за другите дисциплини, сред които спринт, слалом, щафета, кражба на яйца и дори руска рулетка, при която участниците чупеха в челата си яйца, едно от които сурово. За най-добрите също имаше награди.

През целия ден на основната сцена се изявяваха детски състави и местни самодейци. Вечерта на сцената забиха местните рок банди „Headbangers” и „Noise“.

Кулминацията на вечерта беше гостуването на певицата Гергана.