Начало Новини История За втора година доброволци от цялата страна участват в разкопките на Античния...

За втора година доброволци от цялата страна участват в разкопките на Античния керамичен център край Павликени

1610

За втора година доброволци от цялата страна участват в разкопките на Античния керамичен център край Павликени, съобщи за БТА археологът Калин Чакъров, ръководител на експедицията.

Проучванията са започнали от началото на август с разчистване на древноримски каптаж в района на днешното село Мусина. Съоръжението е изградено в началото на втори век за нуждите на Никополис ад Иструм.

Според Чакъров каптажът „улавя“ водата от пещерен извор с температура 14 градуса и я доставя на античния град през водопровод, дълъг 23 километра.

„Предстои към хидрофорното съоръжение да бъдат поставени обозначителни табели и упътващи знаци по пътя Велико Търново-Павликени“, посочи той.

До края на месеца доброволците ще продължат с проучванията на новооткрита жилищна сграда в района на Античния керамичен център. През този сезон в основите на сградата са разкрити две огнища, както и артефакти, доказващи развитие на шивашка дейност.

Предполага се, че жилището е функционирало към античната вила „Рустика“, обитавана от армейски ветеран през първи век след Христа, който изгражда и комплекса от пещи за производство на керамика.

„Запазените пещи доказват, че поне в продължение на два века центърът край Павликени е източник на масово керамично производство за нуждите на римските провинции „Мизия“ и „Тракия““, каза Чакъров.

Повече от 20 са доброволците, които се включват в различните етапи на разкопките, това са хора от различни професии – счетоводители, фотографи, инженери, компютърни специалисти, учители, които през миналата година са прочели за инициативата на Историческия музей в Павликени и през това лято са довели свои близки и приятели.

Археологическият сезон ще приключи в началото на септември. Тогава в Керамичния център ще бъде организиран Ден на античните занаяти, с демонстрации на грънчарство, ковачество и други елементи от бита в римските провинции.