Начало Новини Здраве Стартира кампанията „Загаси цигара – спаси сърце“

Стартира кампанията „Загаси цигара – спаси сърце“

1196

По повод на Световния ден без тютюн – 31 май, който т.г. ще премине под мотото „Тютюн и сърдечни заболявания“, РЗИ стартира кампанията „Загаси цигара – спаси сърце“. Партньори в инициативите са Велико Търново и Павликени, както и училища в двете общини.

На 31 май от 10:00 до 13:00 часа в парка „Марно поле“ във Велико Търново ще се проведе информационно-образователната кампания. Всеки може да изследва функционално дишането си и да получи консултации за отказ от тютюнопушенето, ако е пушач. Ще бъде отворена и работилница за изработване на сувенири и рисунки върху балони. Организаторите ще разпространят и здравни материали.

На 1 юни в централния парк на Павликени ще бъде подредена изложба от рисунки на деца, участвали в конкурса „Аз дишам свободно, без цигарен дим“. Най-добрите творби ще бъдат наградени.

На 2 юни организаторите канят всички на спортно-туристическия празник в парка Ксилифор, където ще се проведе заключителният етап на кампанията „Движи се и победи 2018“. Освен спортните инициативи, деца ще рисуват върху балони по темата „За здраво сърце без тютюнев дим“.

По повод на Световния ден без тютюн, преди няколко дни РЗИ проведе образователната кампания в Павликени под мотото „Не на тютюнопушенето“. Участваха и ученици от СУ „Бачо Киро“. На 20 души е измерено функционалното дишане със спирометър, други 55 са проверили теглото си, като 22 от тях са се оказали със затлъстяване.