Начало Новини Трима земеделци от Павликени са арестувани за лихварство

Трима земеделци от Павликени са арестувани за лихварство

1339

Трима земеделци от Павликени, Трифон Маринов – Туньо Мазният, Николай Борисов – Бучката, и Радослав Христов – Рудито, са арестувани при акцията на ГДБОП и жандармерията за лихварство в петък, миналата седмица.

Това съобщи на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

„Повече от 5 години са действали конспиративно. Това е добре организирана престъпна група. Бизнесът със земеделие ползват да прикриват и препират пари от незаконната дейност“, поясни Петров.

Повече от 20 души са станали жертви на лихварите. По време на обиските са намерени тефтери с имена и прякори на длъжници. Част от тях са разпитани пред съдия, а други се страхуват да говорят.

Намерени са над 1,800 златни юбилейни монети на стойност 1 млн. лв. в домовете на задържаните. И тримата са криминално проявени, двама от тях са осъждани за кражби и грабежи, както и изнудване и документални престъпления.

В неделя съдът е решил да ги остави в ареста.

Има подозрения и за убийство.

Преди три години при специализирана операция отново бяха задържани петима лихвари от Павликени. Всичко това и друго, под носа на и в условията, създадени от червената диктатура в града и общината.