Начало Новини Здраве „Амалипе“ показа как да се увеличи броят на здравноосигурените

„Амалипе“ показа как да се увеличи броят на здравноосигурените

1113
Център „Амалипе”
Център „Амалипе”

Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ със седалище Велико Търново показа как може да се увеличи броят на здравноосигурените лица.

Седем месеца след като възстановиха здравно осигурителния си статус, десет роми от община Павликени продължават да го поддържат, като плащат своите месечни здравни осигуровки.

Това е част от експеримент, целящ да повиши броя на здравноосигурените, организиран в рамките на програма LERI (б.а. овластяване на местно ниво за ромско включване).

През декември 2015 г Център „Амалипе“ подпомогна 10 от активните си доброволци за развитие на общността в Павликени да възстановят здравноосигурителните си права, като покри половината от осигуровките им за периода от 1 януари 2013 г. до 31 декември 2015 г. Останалата половина бе заплатена от самите доброволци. Чрез договор, който всеки подписа с Център „Амалипе“, доброволците поеха и ангажимент да заплащат редовно здравните си осигуровки след 1 януари 2016 г., както и да продължат да се включват в дейността на Центъра за развитие на общността – Павликени и на местните клубове в град Бяла черква и селата Стамболово и Батак.

От началото на тази година с подкрепените работят модераторите от Центъра за развитие на общността в Павликени, които ги включват в кампании и повишават мотивацията им. Справка за здравноосигурителния статус показва, че всеки от въпросните доброволци продължава да е здравно осигурен. Само двама от подкрепените работят по трудов договор и осигуровките им се внасят от работодател. Двама са дребни предприемачи, две от жените са домакини, а останалите се препитават чрез дейности по граждански договор или без договор. Те сами внасят своите здравни осигуровки. Трима имат пропуснат по един месец.

„Ключова за успеха е индивидуалната работа за повишаване на мотивацията, както и кампаниите в общността за промяна на нагласите спрямо здравноосигурителната система, реализирана от общностите модератори“
, обясняват от Център „Амалипе“.

Проект „Предоставяне на услуги за участие в изследване на ромската интеграция на местно ниво в община Павликени“ е финансиран в рамките на програма LERI (Овластяване на местно ниво за ромско включване) на Агенция на ЕС за основни човешки права. В България програмата се реализира в общините Стара Загора и Павликени, като партньори са съответно Сдружение „Свят без граници“ и Център „Амалипе“.