Калин Чакъров от Музея в Павликени: „Независимо от трудните условия днес, всеки археолог се бори за своята кауза”

  1649

  Много празници се побират в датата 14 февруари. Един от тях – Денят на българската археология, се чества от 1971 г. Това е и поводът да потърсим младия археолог Калин Чакъров, който работи в Павликенския исторически музей. „Археологията е тръпка. Всеки археолог е първият човек, който се докосва до дадена находка, сграда, съоръжение, които датират от стотици, хиляди, понякога милиони години. Тръпката да си първият човек, държащ в ръката си нещо, изработено преди толкова време, е неописуема! Археологията е тръпка и независимо от трудните условия всеки колега се бори за каузата. Независимо какво му коства!”. Това сподели в интервю за Общинското радио Калин Чакъров.

  По традиция културната институция отбелязва празника на българския археолог с изложба. Тази година откриването ѝ ще бъде от 17:30 часа в сряда, 15 февруари. Експозицията включва материали от изминалия археологически сезон. „Той беше много интересен и успешен в много аспекти. През изминалата година работихме с доброволци – хора с различни професии, но с интерес към археологията и опазването на културното наследство. През лято 2016 проучихме голяма част от сграда от II-III в. сл. Хр. с рухнал керемиден покрив. Друг акцент на експозицията е едно случайно откритие от края на 2016 г. – нещо интересно не само за обекта, но като цяло за Римската археология. Това е надгробна плоча с имената на двама души, които са обитавали вилата – мъж на име Гай Урсидий и неговата съпруга Юлия Валентина. В близост до плочата бе открит и гроб, който по всяка вероятност принадлежи на въпросния мъж, който е бил 40-годишен. В него открихме също интересни находки, които ще бъдат изложени в експозицията”, поясни Калин Чакъров. Изложбата ще бъде на разположение в следващите няколко месеца за всички посетители на Исторически музей-Павликени.

  Калин Чакъров работи от близо три години в културната институция. Любовта към археологията идва, когато той е съвсем малък, а влечението му към науката е по-силна от всичко останало. Въпреки че интересите му в тийнейджърските години се променят, Калин решава да кандидатства във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. В търновската алма матер той завършва и своята бакалавърска, и своята магистърска степен по Археология. „Много са хубави спомените ми от тези години. Тогава като че ли и времената бяха малко по-различни, имаше по-голям интерес към археологията. По време на тези години участвах на практиките по праистория с доц. Александър Чохаджиев в Хотница, по антична археология с доц. Павлина Владкова и доц. Ваня Дончева в Никополис ад Иструм, и с проф. Казимир Попконстантинов и доц. Росина Костова в Средновековния манастир „Караач теке” край Варна. Участвал съм в много други разкопки с преподаватели и колеги, с които продължавам да поддържам и до днес добри отношения”, допълни археологът.

  Липсата на достатъчно средства за археология е една от перипетиите, които срещат специалистите днес. Факт, който всеки един от тях споделя през последните години. „Ако всяка година средствата се отделят целево, доста ще се промени положението от гледна точна на археологията, с която постоянно се хвалим в цял свят. Хвалим се с това какви древни цивилизации са обитавали нашите земи и какви уникални археологически находки имаме, а от друга страна средствата, които се отделят за археология, не са толкова големи”, каза още Калин Чакъров.

  Той използва ефира на Общинското радио, за да поздрави своите колеги. „Да са живи и здрави, да имат много интересни открития, един успешен сезон и да не прекъсва желанието и надеждата им някой ден нещата да са по-добри за археологията”, им пожела младият археолог.