Начало Новини История В с. Мусина отбелязаха 141 години от Априлското въстание

В с. Мусина отбелязаха 141 години от Априлското въстание

1171

В павликенското село Мусина тържествено отбелязаха 141 години от избухването на Априлското въстание и излизането на четата на Поп Харитон за Дряновския манастир. Празникът се е превърнал в традиция, защото почти всяка къща е дала жертви в борбата. След Освобождението на с. Мусина на 7 май 1877 г. в църквата „Св. Параскева” е отслужвана панахида и всеки дом, който е дал жертви е колел агне. По-късно тази панахида е превърната в честване.

Празникът започна в центъра на селото с поднасяне на венци пред паметника на Поп Харитон, след което следва факелно шествие до Паметника на загиналите във войните в южния край на селото. Там тази година РК „Традиция” – Трявна и Бяла Черква отдадоха почетни караули, а архимандрит Георгий отслужи заупокойна молитва.

Празникът продължи в центъра на селото на пл. „Поп Харитон“ с художествено-музикална програма, завършила с празнични илюминации. Честването уважиха: инж. Емануил Манолов – кмет на Община Павликени, Румяна Гавраилова – секретар на Община Павликени, Петко Петков – кмет на с. Михалци, Николай Теодосиев – кмет на с. Дичин, Калин Чакъров – археолог, руски граждани, които живеят в Мусина и спонсорират събитието, както и група бизнесмени, пожелали да подкрепят празника.