Начало Новини Криминална хроника Районна прокуратура – Павликени предаде на съд група, извършила кражба на икони...

Районна прокуратура – Павликени предаде на съд група, извършила кражба на икони и църковна утвар

821

Районна прокуратура – Павликени внесе в съда обвинителен акт срещу четирима мъже, извършили кражба на икони и църковна утвар от храма “Успение Богородично“ в с. Михалци – престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3, 4, и 5, вр. чл. 194, ал. 1 от НК, като по отношение на единия обвиняем деянието е в условията на опасен рецидив. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Обвинението срещу Веско С., Сивил С., Ивайло Д. и Ивайло Й. е за това, че на 15.11.2015 г. в с. Михалци, общ. Павликени, действайки след предварителен сговор помежду си, в немаловажен случай, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – счупване на прозоречно стъкло, чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил Ford Focus, отнели от владението на представляващите Света Великотърновска митрополия, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят, чужди движими вещи – 6 икони, плащеница, 2 кандила и дървено сандъче за миро, на стойност 13 650 лв., собственост на митрополията, като Ивайло Д. действал при условията на опасен рецидив. Четиримата обвиняеми се познавали, като тримата са осъждани за престъпления от общ характер. Кражбата Ивайло Д. е извършил в условията на опасен рецидив, а Ивайло Й. в изпитателния срок на друго осъждане. По данни на МВР четиримата са група, занимаваща се с кражба на църковно имущество в областите Велико Търново и Габрово. На 15.11.2015 г. обвиняемите се организирали и с лек автомобил пристигнали в с. Михалци, общ. Павликени., като се насочили към района на църковния храм „Успение Богородично“. Огледали района и решили, привечер да извършат кражба от църквата. Веско и Сивил останали в лекия автомобил, а Ивайло Д. и Ивайло Й отишли в района на църквата. Докато единият пазел в двора, другият счупил с камък прозореца и влязъл в храма. От вътре взел шест икони, плащеница, две кандила, дървено сандъче за миро. Изнесъл вещите и групата бързо потеглила с колата.

Веднага след престъплението трима от извършителите са задържани под стража . Обвиняемият Ивайло Д. успял да се укрие, но два месеца по-късно е издирен и също задържан. По отношение на четиримата е взета мярка задържане под стража. В три месечен срок, след разкриване на престъплението, прокуратурата е приключила досъдебното производство и е предала извършителите на съд.
Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд Павликени.