Начало Новини История День Победы в с. Върбовка или кога интелигентността ще възтържествува над посредствеността?

День Победы в с. Върбовка или кога интелигентността ще възтържествува над посредствеността?

1664

Много преди мен, разумни и мъдри хора са казали, че когато човек не знае как да направи нещо, е по-добре да не го прави, защото рискува или да се изложи, или с действията си да навреди някому. Явно обаче мнозина не обръщат внимание на този съвет и правят глупост след глупост, като понякога постигат и двете – хем се излагат, хем нанасят непоправими вреди на обществото с недообмислените си постъпки.

В случая става въпрос за отбелязването на 9-ти май – денят на победата на Червената армия над Хитлеристка Германия. Мястото е паметника на загиналите във войните върбовчани в центъра на павликенското село Върбовка.

Кметът на селото изнася слово пред насъбралото се множество, след което младежи тръгват да поднасят венци на признателност. Някой обаче е трябвало да обясни на организаторите на това събитие, че поднасянето на венци е най-тържествената част от цялата церемония и не бива да се прави по този грозен и недопустим начин.

А именно – около паметника е изградена ограда, през която спокойно може да се премине цивилизовано посредством малка метална врата. Защо ли пък да се отваря цяла врата, като венецът може да се ПРЕХВЪРЛИ през оградата? Хем за по-набързо, пък и едва ли на присъстващите ще направи впечатление. Много от тях най-вероятно не знаят защо са там, камо ли да вложат чувства и емоция, пък за отговорност да не говорим. Ами организаторите? Те не се ли чувстват неудобно, опорочавайки по този елементарен и грозен начин целта на цялото събитие.

Ако подобни прояви са пример към поколенията за отдаване на почит, то не след дълго и без това лошото качество на голяма част от населението ни съвсем ще се влоши.

Да му мислят онези, които след години ще берат горчивите и гнили плодове, чиито корени се посяват днес с размах от куцо, кьораво и съкато.