Начало Новини Криминална хроника Джебчиите от циганския клан Славчеви от Павликени ще гният в затвори в...

Джебчиите от циганския клан Славчеви от Павликени ще гният в затвори в Португалия

2065

Джебчиите от клана Славчеви от Павликени се прочуха отново в Европа, но този път в Португалия. Славчо Йорданов Станчев е осъден на първа съдебна инстанция в Португалия като организатор на джебчийска банда с около 20 участници. Той лежи в затвора от две години, а в групата участва почти цялата рода заедно с жената на единия близнак Станчо, който заедно с Илия е в ареста заради стрелбата в центъра на Велико Търново от миналата зима. Засега съдебните власти в Португалия са дали 13 г. затвор на Славчо, а с ефективни наказания са се сдобили и останалите от групата джебчии.

32-годишните близнаци Илия и Станчо и по-големият им брат Славчо са от „елитния“ джебчийски клан в Павликени на рода Славчеви. От тази професия си вади хляба и 58-годишният им баща Йордан Славчев, търкал нара на доста затвори. Прякорът „Червеите“ обаче бил отскоро и се отнасял само за близнаците. През 2013 г. те бяха осъдени в Германия за джебчийство и изкараха месеци в затвор в Щутгарт. На германските власти Станчо бе предаден от жена си, на която ѝ писнало да му върши черната работа в джебчийството.

Така кланът от Павликени се прочул в цяла Европа, защото Станчо бе осъден в Щутгарт като водач на джебчийски клан. Двамата близнаци се върнаха в Павликени през 2014 г. Веднага след това Станчо е пратен за година и половина в Ловешкия затвор по предишна влязла в сила присъда у нас. Брат му пък е бил осъден на пробация. Станчо излиза от затвора през лятото на 2015 г. Той и брат му имат множество присъди зад гърба си за кражби, хулиганства, рекет в Павликени. По-големият им брат Славчо пък е клиент на полицията и Темида у нас от години, тъй като никога не е имал шофьорска книжка, което не му пречи да кара кола. Циганският клан Славчеви от Павликени се оказа известен в цяла Европа и дори там били учудени, че тези хора имат адреси у нас. „Тези хора са членове на една заселена в България циганска фамилия, която всъщност живее от плячката от кражбите, които извършват изпратените в цяла Европа членове на фамилията”, сочат материалите по делото срещу Славчо.

Сега сред осъдените в Португалия е и Еленка Танева, жената на Станчо, която го предаде преди години на немските власти, защото редовно я смазвал от бой. Преди години тя била откупена за 100,000, които трябвало да заработи после от кражби в Европа. В подслушваните разговори между членовете на бандата се казвало, че за булката са били платени 100 златни монети и всяка жълтица била на стойност от 1,000. Така Еленка поела със съпруга си за Щутгарт. Тя вършела черната работа, той събирал парите. Полицията в Германия бе установила след няколкогодишна работа с хора под прикритие в бандата, че Еленка редовно е пребивана не само от мъжа си, но и от майка му. Изкараните пари пък се давали на старейшината на рода от мъжка страна. Така въпреки желанието на семейството на Еленка тя да се отърве от Славчеви, жената е била държана буквално в плен. В средата на 2011 г. съпругът установил, че Еленка е взела 50 от откраднатите за деня пари, за да си купи часовник. Той обаче не знаел и се вбесил. Наказал невестата си с ритници и жесток бой. От сигурна смърт я спасили други двама мъже от бандата, които се намесили. За да се спаси от терора, Еленка измислила схема и успяла да избяга при брат си Върбан Панов, който също бил в Щутгарт. Той прикрил сестра си, а тя предала Станчо на полицията. После Еленка избягала в Португалия и пак започнала работа в бандата, но този път при брата Славчо.

Бандитите се насочвали към големи търговски центрове, където дебнели жертви и задигали портфейлите им. Джебчийките веднага теглели парите от банковите карти на нищо неподозиращите си жертви. После бързо ги давали на шефа в колата. За отрицателно време крадлите се отървавали от плячката и дори при подозрение властите нямали никакви доказателства. Освен това групировката и звената никога нямали постоянни адреси и се местели от град в град. Базите също сменяли постоянно.

Добре че португалското законодателство, за разлика от българското, не си поплюва и дава реални, вместо условни присъди, на сган като тази. В България пък техните роднини ги отглеждаме и интегрираме наред – който заслужава и който не заслужава. И така ще продължава докато има европейски пари по подобни програми за „усвояване“ и крадене, но този път не от „циганите“, а от ненаялите се и ненакрали се… „българи“.

по извадки от българския печат