Начало Новини Криминална хроника Зъболекари точат Здравната каса с фиктивни пломби на починали пациенти

Зъболекари точат Здравната каса с фиктивни пломби на починали пациенти

1928

Зъболекари точат Здравната каса чрез фиктивни пломби на починали пациенти. Първите трима с прекратени договори към касата са от общините Горна Оряховица, Павликени и Полски Тръмбеш.

Фиктивно лечение на починали пациенти, неизвършена и дублирана дейност са нарушенията, за които зъболекарите ще понесат отговорност.

Сред злоупотребилите с касата е и д-р Верка Младенова, регистирана в село Масларево. Пенсионерката обслужва 5 села в общините Полски Тръмбеш и Свищов. Практиката е обществена тайна, но пациентите се страхуват да говорят.

Това не е първото провинение на зъболекарката. Досега е плащала само глоби, но казва, че са много.

„При него два пъти по 500 платих, за едната година и след това като пускам втори път амбулаторен лист за същото лице и два пъти по 500 лева. Всичките глоби горе-долу за година някъде ми струват до 2,000”, казва д-р Верка Младенова.

Този път обаче касата е безкомпромисна.

„Глобите бяха според Закона за здравното осигуряване и бяха финансова неустойка. От 1 април с новата наредба 2016 г. за такъв вид нарушение вече е предвидено прекратяване договора“, обясни Магдалена Вачева, главен експерт към РЗОК – Велико Търново.

Нарушителите имат право да обжалват пред арбитража или в съда.