Начало За Забава Кино Кинофестивалът в Кан

Кинофестивалът в Кан

1513

Фестивалът в Кан (на френски: Festival de Cannes, до 2002 година Festival international du film, Международен филмов фестивал) е един от най-престижните кинофоруми в света. Провежда се в град Кан, Южна Франция.

Филмът „Привиденията на Исмаел“, в който с участие се разписват френските звезди Марион Котияр, Шарлот Генсбур и Матийо Амалрик, откри юбилейното 70-то издание на Международния кинофестивал в Кан. Лентата бе показана по обед на медиите, като броени минути след прожекцията се състоя и първата пресконференция на журито. Начело на оценяващите в основната селекция застана испанският режисьор Педро Алмодовар.

„Радостен съм да отпразнувам 70-ия рожден ден на фестивала в Кан, поемайки такава важна роля. Да си председател на журито е голяма отговорност. Мога да кажа, че ще вложа всичко от себе си в тази работа, която е удоволствие и привилегия“, казва Педро Алмодовар.

През 1992 г. Педро Алмодовар е член на журито на фестивала в Кан, когато негов президент е Жерар Депардийо. През годините 5 филма на Педро Алмодовар са били включени в официалната селекция на фестивала – „Всичко за майка ми“ (награда за режисура), „Завръщане“ (награда за сценарий, колективна награда за женска роля), „Прекършени прегръдки“, „Кожата, в която живея“, „Хулиета“. През 2004 г. фестивалът е открит с прожекция на „Лошо възпитание“.

Честта да води церемонията по официалното откриване на форума в Кан имаше италианската звезда Моника Белучи, която влезе в същата роля и през 2003 г. „Тук всички гласове могат да бъдат чути, защото езикът на киното не принадлежи на никого и в същото време принадлежи на всички“, каза фантастичната Белучи, водеща на юбилейния фестивал.

Фестивалът ще продължи до 28 май, а в селекцията „Особен поглед” ще се включат новият филм на родния режисьор Стефан Командарев „Посоки” и българската копродукция „Уестърн”.

Наградата „Златна палма“, която тази година е украсена със 167 диаманта, ще бъде присъдена на 28 май.

История на Фестивала в Кан

Фестивалът в Кан е открит на 1 септември 1939 г. с филма „Гърбушкото от Нотър Дам“. Инициатор за провеждането на фестивала е тогавашният министър на образованието на Франция политикът и адвокат Жан Зе. Датата обаче се оказва съдбовна не толкова за провеждането на фестивала, но и за цялото човечество – Нацистка Германия напада Полша и избухва Втората световна война. Възраждането на фестивала е през 1946 г., когато се провежда от 20 септември до 5 октомври. След това се организира всяка година през май с малки изключения.

Фестивалът е посещаван от много кинозвезди и е популярен начин за кинопродуцентите да започнат новите си филми и да продадат работата си на дистрибуторите, които идват от цял свят.

Най-престижната награда, давана в Кан, е „Златната палма“ за най-добър филм. Журито на фестивала, съставено от международна селекция от кинотворци, раздава и други награди като „Голямата награда“ (втората по престиж).