Начало Новини Изкуство Кмет и автор си стиснаха ръцете

Кмет и автор си стиснаха ръцете

1815

Мащабният стенопис в подлеза на входа на Павликени от две години е художественият емблематичен обект в града. Автор на творбата е известният великотърновски художник Тошко Дончев, а финансовите средства за реализирането й осигуряват Община Павликени, местни бизнесмени и общественици.

„Гордея се, че съумяхме да създадем истинско произведение на изкуството, с което да облагородим подлеза на Павликени. Тази галерия на открито е създадена от изявен творец и ще бъде една от емблемите на Павликени. В нея са изобразени символите на града, както и отраслите, които се развиват успешно в общината“, каза кметът инж. Емануил Манолов след срещата си с художника.

„Аз виждам в лицето на инж. Манолов радетел и поддръжник за културата в родния му град. Той направи всичко необходимо да подкрепи таланта и да превърне едно запуснато място във визитна картичка за града“, сподели и авторът на проекта Тошко Дончев.

Реализацията се забави във времето заради трудности с набирането на средства, но в крайна сметка страните уредиха взаимоотношенията си.

Кметът на община Павликени изрази надежда Тошко Дончев с таланта си и своята добронамереност да съдейства и с други проекти за благото на града.

Художникът Тошко Дончев в миналите години е дарявал свои картини за община Павликени, а в момента работи безвъзмездно върху проект за ОУ „Св. Кл. Охридски” по случай 1100-годишнината от смъртта на светеца. Стенописът е с размери 30 кв. м. и ще бъде завършен в началото на учебната година.