Начало Новини Инфраструктура Над 300 души протестираха в с. Горна Липница

Над 300 души протестираха в с. Горна Липница

2654

Над 300 жители от шест населени места и двата общински центъра Павликени и Полски Тръмбеш протестираха срещу нехайството на държавата за разрушаващия се път между Патреш и Горна Липница.

Жителите на Патреш, Горна Липница, Долна Липница, Обединение, Иванча и Климентово се събраха край табелите на Горна Липница с призиви за незабавно започване на ремонтни работи.

Близо 15 км е проблемният участък от пътя. Той е третокласна държавна мрежа, т.е. отговорност за него носи държавата. По експертин оценки възстановяването му ще коства около 3 млн. лв. От години обаче действия не се предприемат, а състоянието на пътя се влошава.

Най-тежко е положението в района на с. Горна Липница, където 8-те километра до състедното село Патреш се вземат за не по-малко от 20 минути. Проблемният участък е осеян с множество дупки, които на места достигат дълбочина от 30-40 см. Една от тях протестиращите запълниха с дюшек.

В една от дупките символично беше засадена и магнолия и присъстващите бяха призовани да се снимат с нея.

Местни разказаха, че трасето е изградено преди 50 години с труда на хората от селата. Сега обаче само за няколко седмици 3 автобуса са се повредили в дупките само за няколко седмици.

По трасето ежедневно минават средищните автобуси с учениците от няколко села, движат се линейки и пожарни.

За да може все пак да се стигне до населените места, са проправени черни пътища, които вървят покрай надупчения асфалт.

Край тях се събраха на 14 май и протестиращите, които издигнаха лозунги с надпис „Горна Липница не е извън България“, „Ние плащаме данъци! Искаме здрави пътища!“, „В Европа с европейски пътища“, „Парите ни потъват в дупки“ и други.

Една от протестиращите жени дори хвърли въдица в най-дълбоката локва. „Събрала се е толкова вода, че нищо чудно да е зарибено. Като рибар съм длъжна да опитам да хвана риба. Проблемът е мъчителен за шофьорите. Наскоро се наложи да дойде линейка и се принудихме, въпреки високото кръвно, да се приближим до Павликени, за да ни закарат до Спешна помощ“, разказа тя.

„Асфалтът е положен през 60-те години и оттогава досега не е правен ремонт. Преди време можеше да се рехабилитира и тогава щеше да отнеме по-малко средства. А сега вече трябва да се построи изцяло нов път“, каза кметът на с. Горна Липница Юлко Палов. Той подчерта, че протестът е граждански и не бива да се политизира.

Правомощията за поддържането на проблемния участък са на Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Аз лично съм разочарован от безхаберието на държавата. Страшно ме дразни отношението „Ще видим“ и нищо не става от цялата работа. Една камара писма изписахме“, каза още Палов.

инж. Емануил Манолов
инж. Емануил Манолов, Кмет на Община Павликени

Хората подариха пътя на строителния министър Лиляна Павлова. Те бяха подготвили нотариален акт, с който да удостоверят прехвърлянето на собствеността на трасето лично на министърката. Така тя става отговорна и за всяка бъдеща злополука, която е неизбежна, предвид състоянието на асфалта. „Ние ще й връчим лично този нотариален акт, като заявяваме, че ще си приемем пътя обратно, в случай, че държавата извърши дейности по възстановяване на пътя, съобразно стандартите“, казаха от инициативния комитет.

През годините двама народни представители са настоявали за отговор на въпроса кога пътят ще бъде реконструиран. Милка Христова от „Коалиция за България“ и Иван Иванов от „Реформаторския блок“ не получили удовлетворителен отговор, а само справка колко площи в община Павликени се предвижда да бъдат покрити с печ-матик.

Междувременно потърпевши от трагичното състояние на пътя са не само живущите в селата, но и бизнесът, който пътува оттук, земеделските производители, роднините, които си идват, фирмите, които зареждат хранителните магазини и вече отказват да посещават обекти в Горна Липница.

„Не ни интересува Пътната агенция, която само ни залъгва. Не искаме да има следваща стачка, а държавните хора са поемат ангажимент и да дойдат да кажат какво ще направят. Хората да знаем, че нещо се прави“, каза друг от присъстващите.

Инициативните комитети се зарекоха да продължат протеста и на жълтите павета, ако очакваният отговор от държавата не дойде скоро.