Начало Новини Криминална хроника Обвинителен акт срещу 23–годишен мъж, шофирал пиян

Обвинителен акт срещу 23–годишен мъж, шофирал пиян

1227

Районна прокуратура – Павликени внесе в съда обвинителен акт срещу 23 – годишен мъж, шофирал след употреба на алкохол, с превишена скорост и катастрофирал, като забил автомобила си в сграда на закусвалня – престъпление по чл. 343, ал.1, б.”а” и по  чл. 343 ”Б”, ал.1 от НК.

Обвинението срещу Сашо М. е за това, че на  04.10.2015 г. в гр.Павликени, обл. Велико Търново, при управление на лек автомобил марка „БМВ 318“, нарушил правилата за движение по пътищата,  като се движил с превишена  скорост от 67.7 км/ч и не спазил ограничението на скоростта от 50 км/h за населено място, не спрял на знак „Стоп – спри и пропусни движещите се по пътя с предимство“ на кръстовище, изгубил контрол над управляваното от него автомобил,  в резултат на което допуснал пътнотранспортно произшествие, блъскайки се в сграда на закусвалня при което причинил по непредпазливост значителни имуществени вреди в размер на 6,152.60 лева.

По същото време и  същото място управлявал лек автомобил след употреба на алкохол с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда-1.40 промила, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер 7510”.

В ранните часове на 4.10.2015 г. обвиняемият и негов приятел отишли в нощно заведение в гр. Павликени, където  употребили алкохол. Около 5.00 ч. двамата си тръгнали, като в нарушение на разпоредбата, Сашо седнал зад  волана. Потеглил по ул. “Отец Паисий Хилендарски“ в гр.Павликени, като се движел със скорост около 67.7 км/ч, превишавайки допустимата в населено място от 50 км/ч. Достигайки кръстовището между две улици, обвиняемият пропуснал  знак “Стоп-спри и пропусни движещите се по пътя с предимство“, като преминал през кръстовището без да спре, загубил управление на автомобила и се блъснал в сградата със закусвалня на ул. “Атанас Хаджиславчев“.  Проверката, извършена от пристигналия на мястото на инцидента полицейски екип, установила наличие на алкохол в кръвта на шофьора в размер на 1.40 промила.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от  Районен съд – Павликени.