Начало Новини Инфраструктура Община Павликени получава 736,000 евро за модернизация на Античния керамичен център

Община Павликени получава 736,000 евро за модернизация на Античния керамичен център

1530

736,337.90 евро получава Община Павликени за популяризация и модернизация на Античния керамичен център. Договорът за финансирането беше подписан вчера от кмета инж. Емануил Манолов и директора на дирекция „Европейски програми и проекти“ в Министерство на културата Ангел Ангелов.

Финансирането е по Мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство“ на Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. Община Павликени е водеща организация по проекта в партньорство с Исторически музей-Павликени.

Целта на проекта е реставриране и обновяване на сгради от културното наследство на павликенския район, ревитализиране на изложбени пространства и платформи чрез интерактивни технологии и предпазване на пространства от културното наследство и развитие на музеи на открито.

До 30 април 2016 г. трябва да приключат дейностите по проекта. Те обхващат кoнсервационно укрепване на стени при пещите и укрепване на пет от пещите за строителна и битова керамика. Античният кладенец ще бъде реконструиран по автентични данни, така ще бъде възстановена и подовата конструкция на античния склад за зърно. Покривът на античната баня, където е запазено и подовото отопление, т.нар. хипокауст, ще бъде подменен. Частична реконструкция е планирана и за портиците.

Нов макет на обекта от камък ще бъде поставен на панорамната площадка.

Планирани са ремонти на приемната сграда и на мемориала на археолога Богдан Султов. Обновена ще бъде и експерименталната грънчарска работилница с пещ, където се представя автентичната технология за производство на керамика през II – III в.н.е.

Пейки, кошчета, информационни табели, както и реновиране на откритата сцена на обекта също са заложени в проекта. Настилката на пътя до разкопките ще бъде подменена. До Античния керамичен център ще бъде доведен и водопровод.

Външна осветителна инсталация със соларни панели и художествено осветление ще бъде монтирана за улеснение на посетителите. Планирано е поставянето на система за видеонаблюдение.

Интерактивна изложба на експонати от Античния керамичен център ще бъде създадена в рамките на проекта. 30 предмета ще бъдат заснети и изработени като холограми.

Площадка за работа с деца ще бъде оформена в Античния център. В нея ще има мини-работилница, както и мини-археологически обект, тип „пясъчник“, както и кът за рисуване и работа с находките.

Сензорен информационен киоск ще посреща посетителите. Тур-гайд система ще ги води из историята и значението на археологическия обект.

Планирани са аварийни археологически разкопки в рамките на проекта на стойност 21,000 евро.