Начало Новини История Посланикът на Кралство Норвегия бе на работно посещение в Павликени

Посланикът на Кралство Норвегия бе на работно посещение в Павликени

2110
Гюру Катарина Викьор, посланик на Кралство Норвегия
Гюру Катарина Викьор, посланик на Кралство Норвегия

Посланикът на Кралство Норвегия Гюру Катарина Викьор беше на работно посещение в Павликени. Нейно превъзходителство разговаря с кмета инж. Емануил Манолов за дейностите по проект “Античен керамичен център – Павликени, популяризация и модернизация“, финансиран по мярка 1 на програма БГ08 на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Община Павликени е водеща организация по проекта в партньорство с Исторически музей-Павликени.

По-късно нейно превъзходителство посети историческия комплекс, където археологът Калин Чакъров и ръководителят на проекта Гинка Николова й представиха дейностите по него.

„Целта на проекта е реставриране и обновяване на сгради от културното наследство на павликенския район, ревитализиране на изложбени пространства и платформи чрез интерактивни технологии и предпазване на пространства от културното наследство и развитие на музеи на открито“, обясни инж. Манолов пред госта.

До 30 април 2016 г. трябва да приключат дейностите по проекта. Те обхващат кoнсервационно укрепване на стени при пещите и укрепване на пет от пещите за строителна и битова керамика. Античният кладенец ще бъде реконструиран по автентични данни, така ще бъде възстановена и подовата конструкция на античния склад за зърно. Покривът на античната баня, където е запазено и подовото отопление, т.нар. хипокауст, ще бъде подменен. Частична реконструкция е планирана и за портиците.

Нов макет на обекта от камък ще бъде поставен на панорамната площадка. Планирани са ремонти на приемната сграда и на мемориала на археолога Богдан Султов. Обновена ще бъде и експерименталната грънчарска работилница с пещ, където се представя автентичната технология за производство на керамика през II – III в. н.е.

Пейки, кошчета, информационни табели, както и реновиране на откритата сцена на обекта също са заложени в проекта. Настилката на пътя до разкопките ще бъде подменена. До Античния керамичен център ще бъде доведен и водопровод. Външна осветителна инсталация със соларни панели и художествено осветление ще бъде монтирана за улеснение на посетителите. Планирано е поставянето на система за видеонаблюдение.

Интерактивна изложба на експонати от Античния керамичен център ще бъде създадена в рамките на проекта. 30 предмета ще бъдат заснети и изработени като холограми. Площадка за работа с деца ще бъде оформена в Античния център. В нея ще има мини-работилница, както и мини-археологически обект, тип „пясъчник“, както и кът за рисуване и работа с находките. Сензорен информационен киоск ще посреща посетителите. Тур-гайд система ще ги води из историята и значението на археологическия обект. Планирани са аварийни археологически разкопки в рамките на проекта на стойност 21,000 евро.

Нeйнo Пpeвъзхoдитeлcтвo пpoяви жив интepec към кyлтypнoтo нacлeдcтвo нa Павликени и региона. Тя разгледа обекта, който е уникален по рода си в Източна Европа. На 16 и 17 септември инж. Емануил Манолов ще представи проекта по време на конференцията на тема “Културно наследство за икономическо и социално развитие в България“, организирана от Посолството на Кралство Норвегия и Норвежкият институт за изследване на културното наследство, в сътрудничество с Министерството на културата. Античният керамичен център в Павликени ще бъде един от трите обекта, които ще бъдат представени в рамките на международния форум на високо ниво.