Начало Новини Земеделие Биотор от ряпа произвеждат в Павликени

Биотор от ряпа произвеждат в Павликени

1734

Ряпа за целите на биоземеделието ще се отглежда на огромни площи в Павликени. Насажденията с фуражна ряпа ще обхващат Мусина поляна в село Мусина. Арендаторите са избрали именно ряпата, тъй като тя е най-подходяща за т.нар. зелено торене.

Ряпата е сред най-подходящите за биоземеделие и производство на екологично чист тор. У нас тя се субсидира по специална земеделска програма. Насажденията се оставят да изгният на полето, след което се събират за биологично земеделие. Резултатът е суровина, подходяща за използване от екоземеделците.

Местните хора не крият, че често посягат на вкусните насажденията, а производителите позволяват подобни набези, тъй като продукцията е предостатъчна като количество. Така всички са доволни – и производителите, и местните, които вече често похапват вкусна и витаминозна салата от ряпа, богата на фолиева киселина, желязо, калий и витамин С.

Биоторовете са сред приоритетните продукти, финансирани от ЕС. Те са изключително полезни за природата, тъй като не замърсяват почвата с нитрати и пестициди. От началото на Програмата за развитие на селските райони редица български производители са се включили в нея и са се заели да засаждат площи с фуражна ряпа.

Производството може да налее нови средства в българското земеделие. С подобни програми освен производството на полезни за природата суровини се стимулира и обработването на отдавна запустели площи.