Начало Новини Инфраструктура Жители и Община Павликени платили два пъти за една и съща вода

Жители и Община Павликени платили два пъти за една и съща вода

280
вода
вода

Община Павликени и жителите на най-засегнатите от безводието села Лесичери, Батак и Караисен са платили общо 27 хил. лв. на „Напоителни системи“, за да бъдат пуснати каналите, които да оросят местните водоизточници в бедстващите населени места.

Населението два пъти плаща за една и съща вода, коментира кметът на Павликени.

Пускането на напоителните канали по пасивни договори за напояване на земеделски земи спаси от обявяване на бедствено положение засегнатите павликенски села, но това коства на община 14 хиляди лева от бюджета ѝ, а местните хора са събрали още 13 хил. лв.

Тези пари отново ще трябва да бъдат заложени в бюджета за догодина, за да бъдат дадени на държавното дружество „Напоителни системи“ да пусне водата, когато дренажните кладенци пресъхват, посочи кметът на община Павликени:

„Не е редно това нещо, не е работа на Общината, но получих отрицателни отговори от МОСВ и се принудихме да го направим.“

Тази вода два пъти се плаща от хората – първо на държавното дружество, а след това и през водомерите в домовете им на ВиК, коментира кметът на Павликени.

Той заяви, че Общината чака близо 2,2 милиона лева от Министерството на регионалното развитие за довършване на водопровода за най-засегнатото село Върбовка и за ел. трасета за помпените станции. Прави се проектиране за довеждащ водопровод за село Дъскот с отклонение за Лесичери, а в Долна Липница са проучват нови дренажни кладенци.