Начало Новини Местни Какво не е наред с тази картинка?

Какво не е наред с тази картинка?

2088

Червеният павликенски „кмето“ Манолов води позьорски хорото на Йордановден. И ако допуснем, че е ОК да чупиш стойки за пред раята и камерите на връх един от най-значимите христиански празници, най-малко 2 неща не са в ред в тази иначе композиционно издържана и красива картинка от незнаен за нас автор, достъпна в социалните мрежи.

Първо, знамето на коя държава вее тъй победоносно и театрално „кмето“? Със сигурност това не е знамето на Република България.

След Освобождението от турско робство първата българска конституция, приета на 16 април 1879 г., в член 23 определя, че „българското народно знаме е трицвѣтно и състои отъ бѣлъ, зеленъ и червенъ цвѣтове, поставени хоризонтално.“

След налагането на комунизма в България, през 1947 г. към знамето, в левия горен ъгъл на бялото поле, се добавя гербът на Народна република България, който остава до 27 ноември 1990 г. На тази дата текстът в конституцията е променен и гербът е премахнат. Промяната е в сила до приемането на четвъртата конституция на България, където знамето на нашата държава се определя в актуалния си вариант, а именно:

.

Формата и цветовете на националния флаг на Република България са записани в нейната конституцията в Чл. 166.: „Знамето на Република България е трицветно: бяло, зелено и червено, поставени водоравно отгоре надолу.“

По-подробно, формата, размерите и цветовете се определят от Закона за Държавния печат и Националното знаме на Република България:

  • Форма – правоъгълна със съотношение на широчина към дължина – 3:5. При вертикално окачено знаме, прикрепено към напречник, максималната му дължина може да достигне до пет широчини.
  • Размери: 18х30 cm, 24х40 cm, 90х150 cm, 129х215 cm.
  • Цветове:
    • бял – със степен на белота не по-малка от 80%,
    • зелен – номер 17 – 5936 ТС по скалата на Пантон-текстил
    • червен – номер 18 – 1664 ТС по скалата на Пантон-текстил

Стандартни образци за цветовете на националното знаме се съхранявят в Комитета по стандартизация и метрология.

След изложеното по-горе става ясно, че знамето на снимката не е това на Република България.

Другият проблем с тази картинка на всенародно веселие е в нейния десен край, където последно на върволицата „алфа мъжкари“ по долни гащи, се вижда малолетно момче, което е голо до кръста по къси панталони/бански на минусови температури. Дори това да е с позволението на неговите родители – НЕ Е РЕДНО и родителите могат да бъдат подведени под отговорност.

Възниква логичният въпрос защо „кмето“ и неговата ялова администрация допускат да бъдат част от подобни показни и криворазбрани прояви на „религиозност“ и „мъжественост“, на които дори се развява знаме друго от това на Република България.

Не знае ли „кмето“ как изглежда знамето на България – светиня, под чийто вълни са дали живота си безброй истински българи; светиня, непленена от ничия вражеска нам армия; светиня, порогана от един на пръв поглед прост и безобиден акт на развяване на нейно фалшиво копие в ръцете на един още по-фалшив и тъжен актьор.

Невежество, пошлост, цирк без пари…