Начало Новини История 89-годишнина от смъртта на Цанко Церковски отбелязаха в Бяла черква

89-годишнина от смъртта на Цанко Церковски отбелязаха в Бяла черква

2973

Трънлив беше моят път. Аз падах и ставах… И пак вървях… В хаоса и аз внесох малко хармония, в пустинята – частица живот. Нищо не взех – всичко раздадох…
                                                                                                     Ц. Церковски

На 2 май 1926 година, Великден, в София, в болница „Червен кръст”, на 57-годишна възраст умира Цанко Церковски.

Една от най-големите и интересни фигури в историята на БЗНС, негов основоположник.

Една личност с изключителен принос за подобряване живота в българското село, за неговата просвета и добруване.

Един творец с велик дух. Истински син на селото, останал неразривно свързан с него да края на дните си. Най-вдъхновеният селски поет, опознал селския бит и душа, преживял селските неволи и копнежи , превъплътени в неповторимите му стихове, разкази и песни.

Неговите песни все ще се четат, ще ни вдъхват аромата на родната природа и ще ни зареждат с борчески дух и жизнелюбие. Неговите политически статии и разсъждения не губят своята актуалност и днес, даровитото му перо ни подтиква към размисъл и провокира нашата воля да творим и се борим за България.

Десетки граждани и гости на Бяла черква се събраха на 2 май в парк „Славееви гори”, за да отдадат почит пред паметта на гроба на Цанко Церковски. Заупокойна молитва отслужи отец Никола – свещеник при църква „Св. Димитър”- Бяла черква. Слова и приветствия произнесоха г-жа Албена Тодорова-кмет на град Бяла черква, инж. Емануил Манолов – Кмет на Община Павликени, г-жа Петя Ставрева – председател на ПП „Обединени земеделци” и г-жа Живка Танчева – председател на местната земеделска организация. На ритуала присъстваха и г-жа Мария Петкова – главен експерт „Култура и образование”, общински съветници от ПП „Герб” при Общински съвет –Павликени, ученици и учители от ПГАТ „Цанко Церковски” – Павликени, представители на структурите на „Обединени земеделци” от София, Пазарджик, Шумен и Ловеч, наследници на Церковски. Деца от ЦДГ „Атанас Неделчев” и участници в детската и женска вокални групи при НЧ „Бачо Киро-1869” изпълниха песни и стихотворения на Церковски.

Тържественият ритуал в памет на поета, писателя и земеделеца завърши с полагане на венци и цветя и едноминутно мълчание.

Родствениците на Цанко Церковски и земеделците, дошли от различни краища на България в този ден, за да изкажат преклонение пред паметта му, посетиха къщите-музеи на двамата видни земеделци Церковски и Райко Даскалов и се докоснаха с трепет до местата и експонатите, съхранили завинаги техния дух.